1. Bebeğim idrar ve dışkısını ilk ne zaman yapar, günde kaç kez yapar?

Bebekler ilk idrarlarını doğumdan sonra ilk 24 saat içinde, dışkılarını ise 48 saat içinde yaparlar. İlk dışkılarına mekonyum adı verilir, koyu yeşil renkte ve yapışkan kıvamdadır. Daha sonra anne sütü alan bebeklerin dışkısı altın sarısı renk alır. Günde 7-8 kere varan miktarda ve cıvık kıvamda gaita çıkarabilirler. Anne sütü alan bebekler günde 7-8 kez kaka yapabileceği gibi, 3-4 günde bir de kaka yapabilirler. Zaman zaman açık yeşil renkte olabilir. Ancak koyu yeşil, piskokulu, içinde kan olduğunda çocuk doktoru aranmalıdır.

2. Bebeğimi kaç saatte bir emzirmeliyim?

Yenidoğan döneminde bebek her istediğinde emzirilmelidir. İlk günlerde bu 2 saatte bir gibi sık aralarla olabilir. Daha sonra süt yeterli olduğunda, bol süt gelmeye başladığında bu süre 3 saate çıkabilir.

3.Göbek ne zaman düşer, bakımını nasıl yapmalıyım?

Göbek bağı 7-10 gün içinde düşer. Bu süre gecikirse göbek iltihabı veya başka hastalıklar yönünden değerlendirilmek üzere çocuk doktorunuza başvurmanız gerekebilir. Göbek düşene kadar alt bezi göbeğin altından bağlanmalı göbek kordonunun ıslanmasına engel olunmalıdır.

bebek04

4.Bebeğimi ne zaman yıkayabilirim?

Bebekler göbek kordonu düştükten sonra ertesi gün yıkanabilirler. Göbek kordonu düşmeden önce temiz, yumuşak bir tülbentle kaynamış ılımış su ile silinerek temizlenirler. Yaz aylarında her gün veya gün aşırı, kış aylarında haftada 2 gün yıkanmaları uygun olur. Banyo suyunun sıcaklığı 37-38 derece (dirseğinizi sokarak kontrol edebilirsiniz) olmalı, banyo yapılan odanın ısısı ise 22-24 derece arasında olmalıdır. Banyodan önce bebek tok olmamalıdır aksi takdirde yediklerini kusup ciğerlerine kaçması riski olacaktır.

5.Bebeğime ne kadar su içirmeliyim?

Anne sütü ile beslenen bebekler su ihtiyaçlarını anne sütünden karşıladıkları için su ihtiyaçları olmaz su vermeye gerek yoktur ancak formüla ile beslenen bebeklerin su gereksinimi olabilir. Mama sonrası su verilebilir.

6.Bebeğimi nasıl yatırmalıyım?

Bebeğin sırt üstü veya yan yatırılması sağlıklıdır. Eskiden kullanılan yüzü koyun yatırma artık kullanılmamaktadır. Ani bebek ölümlerine (sudden infant death) yol açtığı bildirilmiştir.

7.Bebeklerdeki sarılık nasıl olur, ne yapmalıyım?

Yenidoğan bebekte gözün beyaz kısımlarının (sklera) ve cildin sararmasına sarılık denir. Sarılık önce gözlerden ve yüzden başlar, sonra gövdeye, daha sonra da kol ve bacaklara iner. Sarılık ilk 24 saat içinde çıkmışsa, bebekte halsizlik, emme güçlüğü varsa, sarılığı giderek artıyorsa, idrar rengi koyu, dışkı rengi beyazsa (akolik gaita), veya sarılık 14 günden uzun sürmüşse mutlaka doktora başvurulmalıdır.

bebek03

8.Bebeğimin oda ısısı ne kadar olmalıdır?

Bebeğin odası 22-24 derece arasında olmalıdır. Odanın havası nemli olmalı kuru olmamalıdır. Güneşli ve temiz havalarda 10-15 dakika odası havalandırılmalıdır.

9.Bebeğimin kulağını nasıl temizleyebilirim?

Kulaklar ürettikleri kirleri zamanla dışarı atar, pamuklu çubuklarla temizlenmesi artık önerilmemektedir. Temiz ince bir tülbent ucu ile nazik bir şekilde dışarı çıkan kulak kirleri alınmalıdır, içeri doğru itmekten kaçınılmalıdır.

10.Bebeğimin tırnağını ne zaman ve nasıl kesmeliyim?

Özel bebek tırnak makaslarıyla cildini kesmeden mümkünse bebek uyurken ve banyodan sonra kesilirse hem kolay kesilir hem de bebek huzursuz olmamış olur. Bebeklerin tırnakları çok hızlı uzar ve çok keskin olduğu için bebeğin cildine zarar verip çizebilir. Bu nedenle uzaması takip edilerek sık aralıklarla kesmek gerekebilir.

11.Bebeğim geceleri sık uyanıyor, ne yapabilirim

Bebeğinizin geceleri sık uyanması oluyorsa öncelikle ateşi olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Bu durum bir hastalığın habercisi olabilir. Bunun dışında en sık gördüğümüz problem infantil kolik dediğimiz bebeğin gaz problemidir. Bu problemi aşabilmek için emzirme tekniğini hekiminizden tam olarak öğrenmeli ve hava yutmasını engellemelisiniz. Ağlamaları uzun sürdüğü taktirde çocuk hekiminize başvurarak gerekirse idrar tetkikini yaptırınız.

12. Bebeğimin fontaneli (bıngıldak) ne zaman kapanır?

Bebeğinizin ön fontaneli (bıngıldak) ortalama 18 ayda, arka fontaneli eğer doğumda açık ise 4-6 haftada kendiliğinde kapanır. Bu arada kafa çevresi ve fontanel büyüklüğü hekiminiz tarafından her ay ölçülerek kaydedilir.

13. Bebeğimin topuk kanını aldırmamız gerekir mi? 

Bebeğinizden hipotiroidi ve fenilketonüri erken tanısı için tarama amaçlı topuk kanları alınmalıdır. Bu işlem 72 saat dolduktan sonra doğum yaptığınız merkez veya sağlık ocaklarında yapılmaktadır. Bebeğinizin topuk kanlarında herhangi bir problem çıkmadığı sürece size haber verilmeyecektir.

bebek02

14. Bebeğimin özel aşılarından hangisini önerirsiniz? 

Bebeğinizin aşı takvimi haricinde iki tane özel aşısı mevcuttur. Bunlardan ilki rotavirüs aşısı (İshal aşısı), ikincisi menenjit aşısıdır. Bu aşıların yapılma tarihleri ve yararlarını hekiminizden öğrenebilirsiniz.

15. Bebeğim için yürüteç kullanabilir miyim? 

Bebeğiniz için yürüteç kullanmanızı önermiyoruz. Çünkü yürüteç kullanan bebeklerde kalça yapısının gelişiminde problemler yaşanabilmektedir. Ayrıca yürüteçteki bebeklerin kontrolünde bir anlık dikkat eksikliği yürütecin ters dönmesine, bebeğin düşmesine ya da sert bir cisme çarpıp yaralanmasına neden olabilir.

16. Bebeğime vitamin başlayacak mıyım?

Bebeğinize premature değilse multivitamin başlamaya gerek yoktur. D vitamini 15 günlükken başlayıp yürüyünceye kadar devam edilmelidir.

17.Bebeğime demir damlasını ne zaman başlayacağım ve ne zamana kadar kullanacağım?

Demir damlası rutin bütün bebeklere vermeye gerek yoktur. Çocuk doktorunuzun kontrolü altında, 6 aylıkken basit bir kan sayımı yapılarak gerekirse demir ilacı (2 değerli demir içeren bir preparat ile) başlanmalı ve doktorunuzun önerdiği süre kadar kullanılmalıdır. Kan testi normal bulunan bebeklerde demir takviyesi son derece gereksizdir ve yarardan çok zarar vermektedir.

18. Bebeğimi ne zaman oturtmaya çalışayım?

Bebeğinizi 6. ayı doldurduktan sonra destekli oturtabilirsiniz. Bu dönemden önce bebeği oturtmak kalça gelişimine zarar verebilir.

bebek01

19. Bebeğim duyuyor, ben fark ediyorum, yine de işitme testi yaptırmak zorunda mıyım?

İşitme testi özellikle doğum yaptığınız hastanelerde uygulanan rutin bir tarama testidir. Bu değerlendirmenin objektif olması için işitme testini mutlaka yaptırmanızı öneriyor ve herhangi bir problem durumunda erken teşhis ve tedavi olanaklarından faydalanmanızı amaçlıyoruz.

20. Bebeğimin gözlerinde akıntı ve çapaklanma var; ne yapmalıyım? 

Yenidoğan bebeğin gözlerinde çapaklanma olması göz iltihaplanmasını (Konjonktivit) gösterebilir. Hemen çocuk doktorunuza başvurmalısınız. Bu durum enfeksiyon olabileceği gibi altta yatan bir göz yaşı kanalı tıkanıklığı olabilir. Bu konuda hekiminizden bilgi alabilirsiniz.